Așa ceva nu Distribuie nimeni… Doi preoți hrănesc sute de copii și bătrâni neajutorați!

Doi preoți frați din județul Teleorman, Bogdan și Florin, care slujesc la parohiile din Lada și Negrenii de Sus, au ridicat lângă biserici cantine sociale unde hrănesc aproape 200 de copii și bătrâni fără ajutor. Banii pentru alimente îi strâng din donații. De asemenea, o parte din alimente vin și de la centre de colectare din București.

„În prezent, cantina socială este gata şi oferim o masă calda în fiecare zi, aproximativ 80 de porţii. Am înfiinţat un ONG numit Asociaţia Casa Plină tot pentru a primi ajutor de la cei doritori.

Copiii vin şi servesc prânzul în fiecare zi, în trei serii. Tot aici servesc masa şi 30 de bătrâni, iar pentru 12 persoane imobilizate le duc eu mâncarea acasă în fiecare zi”, le-a povestit părintele Bogdan Danu, paroh la biserica Negrenii de Sus, jurnaliștilor de la Adevărul. Mâncarea pentru copii și cheltuielile cu utilitățile sunt asigurate exclusiv din donații. În satul Lada, din Teleorman, lângă biserica veche de două sute de ani, crește o casă mare, impunătoare. Și nu e a preotului, e locul în care copiii săraci ai țăranilor vor primi mâncare și educație.

„Donează un scaun, ca să așezi la masă un copil flămând” sau „Dăruiește vesela ori un sac de ciment” sunt câteva dintre îndemnurile preotului Florin Danu. 80 de copiii şi bătrâni primesc cu ajutorul preotului Florin Danu, o masă caldă.

În ultimii ani, părintele și-a transformat biserica în şcoală de duminică şi i-a învățat gramatică pe copii după liturghia de duminică.

În timpul săptămânii, preotul Danu e șofer pentru un lanț de farmacii. Cu toate acestea găsește timp să posteze pe Facebook, să caute voluntari care să-l ajute pe șantier sau să caute oameni care sunt dispuși să doneze diverse lucruri pentru viitoarea casă a copiilor sărmani din sat.

Citește și: Preotul de la ţară care hrăneşte 30 de copii şi construieşte case pentru nevoiaşi. „Dacă dragoste nu e nimic nu e“

Vasile Găină, un preot dintr-un sat sărac din judeţul Botoşani, este un adevărat colac de salvare pentru familiile nevoiaşe. Celor care aproape rămân fără acoperiş deasupra capului le construieşte case, iar săracilor le oferă ajutoare ori de cât ori este posibil.

Aproape zilnic hrăneşte peste 30 de copii din fondurile sale, dar şi din donaţiile strânse de la credincioşi. Satul Codreni se află în comuna Mileanca. Este un adevărat capăt de lume, unde trăiesc în jur de 250 de persoane. Aici, la parohia Sfântul Dumitru din Codreni, slujeşte părintele Găină. A venit pe aceste meleaguri în urmă cu 15 ani şi s-a dedicat total carităţii.

Preotul şi soţia lui au mobilizat sute de persoane de-a lungul anilor, pentru a uşura viaţa oamenilor din Codreni Parohia părintelui găină are 60 de familii, dintre care jumătate sunt văduve sau văduvi, iar cealaltă jumătate, oameni nevoiaşi. „În parohia asta pe care o păstoresc sunt multe familii greu încercate.

Iar cea mai mare problem este sărăcia. Eu mă refer la sărăcia materială, nu la cea spirituală, pentru că dacă ar fi fost o sărăcie duhovnicească, n-aş fi putut face nimic cu o mână de oameni pe care-i am eu aici“, spune preotul Vasile Găină. El adaugă că oamenii, deşi sunt săraci material, sunt sufletişti şi încearcă să-i ajute cu ce au pe cei mai încercaţi. Şi de aici a plecat întreaga sa misiune caritabilă, adaugă parohul.

Problema copiilor care suferă din cauza sărăciei a fost prioritatea, spune Vasile Găină. A început să-i cunoscă şi să-i ajute cu mâncare, haine, ce-şi putea permite din ceea ce strângea la biserică. La început au fost doar câţiva copii ajutaţi. Iar apoi numărul lor a crescut, mai ales că misiunea preotului a început să fie cunoscută în tot judeţul şi chiar în ţară. La început a fost nucleul de oameni inimoşi, în frunte cu părintele care-şi ajutau consătenii.

Apoi au început să vină ajutoare şi din alte comune şi judeţe. În acest fel numărul familiilor ajutate a început să crească, iar numărul copiilor hrăniţi şi îmbrăcaţi de părintele Găină, cu ajutorul credincioşilor, a ajuns la 30. „I-am văzut la biserică, erau necăjiţi, cu probleme. Am discutat cu ei, mi i-am apropiat, să le văd şi mai bine situaţia. Apoi, din mila lui Dumnezeu, am început să fac tot posibilul să-i ajut. La început cu o familie, două, apoi şase. Şi tot aşa.

Veneau şi ziua şi noaptea la uşă, dezbărcaţi, desculţi. Nu se putea să nu facem totul pentru a-i ajuta. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi al oamenilor cu suflet mare, am reuşit să le oferim o rază de speranţă“, spune preotul din Codreni. Cei 30 de copii sunt hrăniţi, îmbrăcaţi şi pregătiţi de şcoală. „Era misiunea noastră“ Preotul a intervenit şi pentru a limita abuzurile în familie, pentru a alina suferinţa mamelor şi a copiilor. Încearcă să medieze, să sfătuiască şi să ajute.

Deseori este văzut prin sat din poartă în poartă, discutând cu oamenii. De acum cinci ani, pe lângă ajutorul dat copiilor în alimente şi îmbrăcăminte, preotul Găină s-a apucat să le construiască şi case celor aflaţi în sărăcie extremă. A ridicat sau reparat deja şase case pentru cazurile disperate, cu bani strânşi din donaţii. Cel mai cunoscut caz este al unei familii cu 14 copiii. Femeia îşi culca copii în vatră, fiindcă nu mai avea loc, iar casa stătea să cadă peste ei.

Cu ajutorul oamenilor de diferite religii, preotul a reuşit să facă două case în care să încapă această familie greu încercată. „Trebuia să facem ceva pentru ei. Nu mai puteau să trăiască aşa. Era misiunea noastră creştinească“, spune preotul, care adaugă că lui nu i se datorează nimic. „Eu doar îmi fac datoria în faţa lui Dumnezeu şi în faţa semenilor. Preoţia înseamnă jerftă. Să te jertfeşti pentru cei din jur, să fii blând ,dar mai ales milostiv. Fiindcă fără milostenie nu există iubire. Şi aşa cum spunea Sfântul Apostol Pavel, unde dragoste nu e, nimic nu e“, conchide preotul botoşănean.

Loading...