Așa ceva nu distribuie nimeni… La opt ani, Florinel își crește singur cele patru surori. Tatăl i-a părăsit, mama a plecat: „Le leagănă și le ajută să uite de dorul părinților”

Florin Băștic s-a născut în sărăcie, într-un sat mic din Botoșani. După dispariția tatălui său, a rămas barbatul familiei. Încercând să ofere un trai mai bun copilașilor ei, mama a plecat din țară. Așa a ajuns băiețelul de doar opt ani să își crească singur cele patru surori. Le face de mâncare, le îmbracă, le alină dorul de părinți.

Cât poate duce un copil? La cei opt ani ai săi, Florinel știe ce înseamnă suferința, sărăcia și responsabilitatea.

Acasă, este mamă și tată pentru cele patru surori ale sale, de sașe, patru și gemenele de un an și jumătate. Le spală, le îmbracă, le gătește. La școală, este elev model, premiantul clasei sale și are o colecție impresionantă de medalii de la competițiile la care participă.

„Viaţa a fost nedreaptă cu Florinel. A rămas singur, fără tată, cu mama departe. Numai cu alocaţiile şi hainele de pe ei. Noroc că i-a dat Dumnezeu putere să îndure”, spune mătuşa băiatului, citată de Adevărul.

Singurul sprijin al lui Florinel sunt bunicii materni. Oameni bătrâni, bolnavi, nu au cum să facă prea mult pentru cei cinci nepoți. Greul tot el îl duce. Dar nu se dă bătut. Zâmbetul nu-i lipsește niciodată de pe chip.

„Eu am grijă de surioarele mele că sunt ale mele, nu-s ale altuia. Le iubesc tare mult şi încerc să le fie călduţ, să mânânce, să nu fie triste”, spune Florin Băştic.

Aduce acasă cornul și laptele primite la școală: Cu fiecare bănuț pe care îl mai primește, Florin le cumpără ceva dulce fetițelor. Ar face orice să le vadă fericite. Pe cele mici, gemenele de un an și jumătate, le leagănă până adorm și încearcă să le aline dorul de mamă.

„Este o bomboană de copil. Când îl văd aşa mititel şi împovărat la 8 ani mă apucă plânsul. Dar el zâmbeşte săracul, de parcă nu ar avea niciun necaz. Vorbeşte frumos cu toată lumea, este foarte respectuos, ordonat şi curăţel. Poate merita o altă soartă un copil ca ăsta”, a sous o vecină din Dobârceni.

Cazul emoționant al copiilor a intrat în atenția unei asociații umanitare, „Grup Civic”. Daniel Câşlariu, un tânăr simplu din Truşeşti, liderul grupului civic, a reuşit deja să ducă ajutoare pentru copiii familiei Băştic. În primul rând, au fost trimise scutece pentru fetiţele mai mici şi hrană.

„Cei cinci copilaşi nu îşi doresc multe lucruri, ei se mulţumesc să aibă ce pune pe masă şi cu ce să se îmbrace până va reuşi mama să le trimită ceva bănuţi”, spune Daniel Câşlariu.

Numărul de contact al familiei care locuieşte în comuna Dobârceni, judeţul Botoşani, este 0727.013.293.

Loading...