Așa ceva nu Distribuie nimeni… Tineri voluntari din Iași vin în ajutorul bătrânilor care au nevoie de cumpărături de strictă necesitate

17 studenți ai Universității Tehnice și ai Universității de Științe Agricole din Iași au pus bazele unei asociații al cărei scop este să sprijine eforturile de combatere a pandemiei de coronavirus, potrivit unui comunicat de presă.

Proiectul a demarat în urmă cu o săptămână și până acum au fost ajutate aproximativ 40 de persoane, valoarea cumpărăturilor făcute de cei 17 tineri ridicându-se la peste 10.000 de lei.

Voluntarii au urmat un scurt instructaj referitor la măsurile de protecție împotriva infectării, în cadrul căruia a fost stabilit și modul de lucru. Comanda este preluată telefonic de un voluntar și transmisă unui al doilea, aflat la cumpărături. Acesta ține constant legătura cu apelantul, pentru a se asigura că va cumpăra produsele dorite.

La livrare, voluntarul lasă produsele în fața ușii, retrăgându-se la distanța de siguranță. Produsele sunt apoi preluate de cel care a solicitat ajutorul, care va plăti, în baza bonului adus de voluntar. Banii sunt lăsați jos, iar voluntarul îi va pune într-un plic special, unde sunt lăsați până a doua zi. În această perioadă, se cumpără și se livrează cu precădere hrană, medicamente și produse de uz casnic. În funcție de evoluția situației, este posibil ca solicitările acceptate să vizeze doar livrarea de medicamente și produse de bază.

„Am plecat de la considerentul că tinerii sunt mai puțin expuși riscului în această perioadă. Universitățile sunt închise, deci avem timp. Concret, facem cumpărăturile în locul persoanelor în vârstă și a celor aflate în dificultate. Considerăm ca urgențe persoanele în vârstă de peste 65 de ani și familiile cu copii. Pe locul doi, prioritare, sunt persoanele între 50 și 65 de ani și familiile cu sau fără copii. În măsura în care rămâne timp liber, îi ajutăm și pe cei care nu se încadrează în aceste categorii”, a declarat coordonatorul proiectului, Ioan Ursache.

„Am stabilit cu Lara Farm un protocol pentru cumpărarea medicamentelor pe baza fotografiei rețetei și a datelor personale ale voluntarului. Vom discuta cu un supermarket ca pe viitor să ne «pună deoparte», cum se spune, produse de bază pentru a putea continua livrările și dacă situația se înrăutățește”, a explicat Ursache.

Mai multe detalii AICI

Loading...