ATENȚIE, ROMÂNI! E vorba de MULȚI BANI: Cum poţi încasa până la 15.500 lei

Puţini dintre români își cunosc drepturile pe care le au la angajare în funcție de situația în care se află. Şomerii au posibilitatea de a încasa şi alte drepturi băneşti dacă îşi găsesc un loc de muncă în perioada de şomaj.

Loading...

Prima cu cel mai mare cuantum prevăzut de lege este prima de instalare. Se acordă şomerilor care aleg să-şi schimbe domiciliul pentru că au găsit un loc de muncă la o distanţă de cel puţin 50 km depărtare de casă. Această primă poate aduce până la 15.500 lei/familie.

Prima de instalare se acordă în cuantum diferenţiat, astfel: a) 12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa; b) 15.500 lei pentru persoanele prevăzute anterior şi sunt sunt însoţite de membrii familiei în sensul Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, iar în cazul familiei monoparentale, în situaţia în care sunt însoţite de copilul sau copiii aflaţi în întreţinere.

Cele mai cunoscute drepturi pe care le oferă sistemul public de ocupare în cazul şomerilor sunt indemnizaţia de şomaj (care se cuvine absolvenţilor şi celor care rămân fără locul de muncă, în anumite condiţii) şi dreptul de a beneficia de formare profesională gratuită (accesul la diverse cursuri organizate în cadrul agenţiilor de şomaj).

Dacă ai statutul de şomer, primeşti indemnizaţie, iar în acest timp ţi-ai găsit un job, ai dreptul ca până la sfârşitul perioadei în care ţi se cuvenea indemnizaţie de şomaj să primeşti un venit de completare.

În cazul absolvenţilor aflaţi la primul loc de muncă, încadrarea le poate aduce şi o primă de inserţie. Condiţia, din nou, este aceea de a fi şomer înregistrat în reţeaua publică ANOFM.

Prima de inserţie se acordă în două tranşe, astfel: a) o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajării; b) o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare“, sunt precizările ANOFM.

Prima de activare este un drept care se acordă şomerilor înregistraţi în sistemul public de ocupare care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în anumite condiţii. Este în cuantum de 1.000 lei, neimpozabili, şi se acordă în două tranşe.

Loading...