Ce verdețuri să consumi pentru a începe noul anotimp cu dreptul

Urzica, ștevia, păpădia sau leurda sunt primele verdețuri ale sezonului, care ies cu putere și curaj din zăpada topită recent și care apar din ce în ce mai mult pe tarabele din piețe. Dacă am face o paralelă, am putea spune că piețele devin mici farmacii ambulante. Și de ce să nu profităm de oferta lor?

Cum iarna și-a lăsat amprenta asupra organismului nostru, este binevenită o cură de detoxifiere, iar soluția cea mai la îndemână este consumul de verdețuri și legume.

Urzicile
Sunt bogate în substanțe de natură glucidică: amine, ulei volatil, substanțe grase, acizi: formic, acetic, pantotenic, folic, sitosteroli, vitamine (A, C, B2 și K), clorofilă, săruri de Ca, Mg, Fe. De ce proprietăți beneficiem, dacă vom consuma urzici:

– reglează fluiditatea sângelui, întrucât conține atât substanțe cu efect anticoagulant, cât și cu efect coagulant;

– combate diareea;

– este un bun diuretic;

– poate ușura procesul de urinare la bărbați

– este recomandată celor care suferă de orice fel de alergie.

Ștevia
Este un aliment vegetal, cu proprietăți vindecătoare pentru organism. Are capacitatea de a regla nivelul zahărului în sânge (glicemia), de a înfrâna pofta de dulciuri și de a tempera senzația acută de foame, fiind eficientă pentru cei care suferă de diabet sau hipoglicemie.

Ștevia este excelentă pentru stimularea energiei mentale și fizice și poate chiar opri bacteriile care determina cariile dentare.

Cel mai important, ștevia nu conține calorii.

Păpădia
Conține substanțe care îi dau un gust ușor amărui și stimulează detoxifierea ficatului. Este bogată în fibre vegetale și împiedică asimilarea nedorită a zahărului.

O poți folosi foarte bine în salate sau în ceaiuri.

Leurda
Leurda este prima plantă pe care o consumă ursul când iese din hibernare. Usturoiul sălbatic sau usturoiul ursului, cum mai este cunoscută, are aceleași proprietăți ca și usturoiul: stimulează detoxifierea, are efect hipocolesteroleminat, antiviral și antibacterian.

Curele cu leurdă previn bolile cardiovasculare prin scăderea colesterolului. Leurda conține minerale: potasiu, magneziu, calciu, dar și fibre alimentare care intervin în asimilarea grăsimilor.

Sucul de leurdă ajută la stimularea sistemului imunitar și combate astenia de primăvară.

Ce spui, ești gata pentru un detox?

Loading...