Dr. Mahler: Care sunt NOILE simptomele COVID-19 si cand trebuie sa sunam la 112

COVID-19 poate avea evolutii imprevizibile, intr-un termen scurt, atrag atentia medicii. Saturatia oxigenului din sange este unul dintre cei mai importanti factori in monitorizarea unui pacient confirmat cu SARS-CoV-2, chiar si usor simptomatic.

Managerul Institului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a declarat ca saturatia oxigenului se masoara cu aparate simple, pe care le putem gasi in farmacii, sau chiar si

cu ajutorul unor aplicatii pe smartphone. Acestea pot fi folosite acasa si chiar ne pot salva viata. De asemenea, in lipsa acestora, exista, insa, si alte mijloace, la indemana oricui, de a-si verifica respiratia.

Numarul optim de respiratii pe minut

“Daca un pacient a fost diagnosticat cu COVID-19, dar are o forma usoara si sta acasa, izolat, trebuie sa-si monitorizeze starea de sanatate. Ce are de urmarit?

In primul rand, temperatura. Insa o temperatura inalta, chiar si de 39 de grade, NU inseamna un risc de evolutie severa a bolii, a explicat Beatrice Mahler.

Un parametru care insa poate sa indice o eventuala evolutie nefavorabila este numarul de repiratii intr-un minut. In mod normal trebuie sa avem 18 respiratii intr-un minut.

Cand deja numarul de respiratii ajunge la 30, avem deja o problema care sa ne faca sa chemam ambulanta la domiciliu si sa mergem la primul spital, spune dr. Beatrice Mahler.