Este halvaua bună pentru sănătate sau nu? Răspunsul unuia dintre cei mai buni medici români

Folosită tot mai des în zilele de post, cu adaos de migdale sau arahide, fistic sau cacao, halvaua este o delicatesă tot mai căutată de români.

Specialiștii spun că aceasta poate avea efecte benefice asupra sănătății, cu o singură condiție: să fie consumată ocazional și nu mai mult de 50 grame pe zi.

Se poate transforma în bombă calorică: Mai ales în anotimpul rece, halvaua are o valoare terapeutică recunoscută. Aceasta are efecte depurative, antioxidante, tonice și remineralizante și are un rol important în tulburările de memorie. Dacă o veți consuma însă în cantități mari sau în combinație cu pâine, atunci se poate transforma într-o adevărată bombă calorică.

Îngreunează circulația sângelui: De asemenea, consumul mare de halva poate îngreuna circulația sângelui și provoca probleme mari plămânilor. Persoanelor care fac efort fizic li se recomandă halvaua din miez de floarea soarelui.

Nu și celor suferinzi de diabet, care vor consuma acest preparat delicios doar după ce consultă specialistul…

Nu uitați! Halvaua are un conţinut caloric extrem de ridicat. Astfel, 100 de grame de halva conţin proteine 12-14 grame, glucide 42-48 grame, lipide 36-40 grame şi până la 584 de kilocalorii la suta de grame.