Planta care vindecă orice boală! Vezi aici cum o poți crește chiar la tine în casă

Egiptenii aveau o adevarată pasiune pentru creson şi erau conştienţi de beneficiile acestuia pentru sănătate. Cresonul (sau năsturelul) se foloseşte în stare proaspătă (lăstarii şi frunzele) pentru salate şi mâncare, iar seminţele drept condiment sau pentru a obţine un fel de muştar.

Frunzele au aromă de hrean, dar mult mai fină şi mult mai placută. În 100 de grame de frunze proaspete se ascunde o mică farmacie, acestea fiind pline de vitamine, minerale şi enzime binefăcătoare.

Iată ce bogăţie de minerale şi vitamine conţine cresonul: fier, fosfor, mangan, arsenic, cupru, zinc, iod (15-45 mg la 100 grame), calciu (200 mg la 100 grame, ulei sulfoazotat, vitamina C (140 mg la 100 grame), vitaminele A,B,PP,E, caroten, extract amar.

Proprietăţi:

• Aperitiv; • Tonic; • Remineralizant; • Antinanemic; • Antiscorbutic; • Hipoglicemiant; • Expectorant;

• Sudorific; • Vermifug; • Anticancerigen; • Antidotul nicotinei;

Indicaţii terapeutice: • Inapetenţă; • Astenie; • Scorbut; • Limfalism;

Cum se foloseşte?

Uz intern: Se poate face o adevarată cură de dezintoxicere şi frumuseţe.

Se prepară suc de creson proaspăt şi se consumă 60 grame-150 grame pe zi. Se poate face şi o „supa” rece, din creson şi apă, amestecate cu un blender.

Pentru retenție de urină se combină 100 ml de suc cu ulei de migdale dulci sau de măsline, în proporţii egale. Cantitate obţinută de consumă în decursul unei zile.

Decoct diuretic: o mână de creson, trei cepe, doi napi, la un litru de apă – se fierb timp de cinci minute, se lasă la infuzat, se strecoară. Se consumă în trei reprize, câte un pahar, între mese.

Uz extern:

Pentru alopecie se fac frecţii ale scalpului cu suc de creson. Pentru plăgi, dermatite şi eczeme se fac aplicări cu frunze proaspete zdrobite.