Prăjitura Bețivană: Rețetă ușoară și delicioasă, ideală pentru orice eveniment

Ingrediente necesare pentru blat:

70 g făină
150 g zahăr pudră
6 ouă
6 linguri vin roșu
5 linguri pudră de cacao
1 plic praf de copt
Ingrediente necesare pentru cremă:

6 gălbenușuri
2 linguri făină
300 ml lapte
250 g unt
1 plic zahăr vanilat
1 linguriță esență de rom
200 g zahăr pudră
Ingrediente necesare pentru bezea:

6 albușuri
300 g zahăr pudră
Ingrediente necesare pentru sirop:

50 g zahăr
1 lingură esență de rom
50 ml vin roșu sau apă
Pentru decor:

Ciocolată rasă sau pudră de cacao
Mod de preparare:

Începem cu blatul:

Separăm albușurile de gălbenușuri. Mixăm gălbenușurile împreună cu zahărul, turnăm și vinul și amestecăm ușor. Într-un alt bol, amestecăm făina cu praful de copt și cu pudra de cacao. Într-un bol separat, mixăm albușurile spumă tare după care încorporăm spuma, treptat, în compoziția de gălbenușuri și vin, folosind o spatulă de silicon.

La final, încorporăm și amestecul de ingrediente uscate și omogenizăm cu mișcări de jos în sus cu spatula. Transferăm compoziția astfel obținută într-o tavă de 30*25 cm tapetată cu hârtie de copt și dăm tava la cuptorul preîncălzit. Coacem blatul până trece testul cu scobitoarea.

Între timp, pregătim și crema:

Într-un bol mediu, mixăm gălbenușurile împreună cu esența de vanilie, cu laptele, făina, zahărul vanilat și jumătate din cantitatea de zahăr pudră. Transferăm compoziția într-o cratiță și punem pe foc mediu.

Amestecând ocazional, așteptăm să se îngroașe după care luăm de pe foc și lăsăm deoparte să se răcească. În timp ce crema se răcește, mixăm untul spumă împreună cu zahărul pudră rămas. După ce crema s-a răcit, o încorporăm în spuma de unt, treptat, mixând continuu.

Pentru bezea, batem spumă albușurile. Adăugăm treptat și zahărul, mixând continuu până obținem o spumă fermă și lucioasă.

Pentru sirop, amestecăm bine toate ingredientele, pe foc, până zahărul se topește de toot.

Asamblare:

Întindem uniform crema peste blatul însiropat, după care punem deasupra bezeaua.

Decorăm prăjitura cu pudră de cacao sau cu ciocolată rasă.

O dăm la frigider peste noapte sau măcar pentru 2 ore înainte de a o porționa și servi.

Să o savurați cu poftă! Poftă bună!