Recomandat în astenie, indigestie, oboseală cardiacă și tulburări de ciclu! Ceai de leuștean și…

Leușteanul este un zarzavat nelipsit din borșul tradițional, însă românii îl folosesc și ca plantă de leac întrucât ceaiul de leuștean are numeroase întrebuințări terapeutice.

La noi în țară, leușteanul mai este cunoscut și sub numele de buruiană de lingoare, denumire care se referă la faptul că este bun la tot felul de boli și slăbiciuni. Este cel mai aromat dintre zarzavaturile verzi, are un gust asemănător țelinei și proprietăți terapeutice similare acesteia.

Leuștean – Proprietăți : Diuretice / Digestive / Hipotensive / Antitusive / Calmante / Emenagoge / Tonice cardiace / Anti-reumatismale / Stimulente nervoase.

Cum se prepară ceaiul de leuștean? Ceai din frunze uscate de leuștean: într-o cană cu apă clocotită se pun 2 lingurițe de frunze uscate și mărunțite de leuștean, se lasă la infuzat timp de 15 minute după care se strecoară. Doza recomandată este de 2 căni / zi. Ajută în indigestie, creșterea diurezei, hipertensiune arterială și tuse convulsivă.

Ceai din frunze verzi de leuștean: într-o cană cu apă clocotită se pune jumătate linguriță de frunze verzi tocate. Se lasă la infuzat timp de 15 minute după care se strecoară. Doza recomandată este de 2 căni / zi.

Ajută în caz de colici și gaza intestinale, oboseală cardiacă, tulburări ale ciclului menstrual. În medicina tradițională, acest ceai era folosit în guturai iar din semințe se făcea un ceai pentru durerile de stomac.