Regulile de la care Prof. Dr. Nicolae Hâncu nu se abate niciodată: “De 30 ani mănânc la cină…”

Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, profesor doctor Nicolae Hâncu, ne dezvăluie care sunt regulile de alimentație de la care nu se abate. Prof. dr. Nicolae Hâncu se declară un mare amator de salate și de fructe, dar admite că nu refuză un vin bun…

ÎNTOTDEAUNA URMEZ EU ÎNSUMI SFATURILE PE CARE LE DAU. SPORTUL OCUPĂ UN LOC IMPORTANT ÎN VIAȚA MEA. AM FĂCUT SPORT DE PERFORMANȚĂ PÂNĂ LA 27 DE ANI, IAR DUPĂ CE M-AM LĂSAT, AM CONTINUAT SĂ FAC SPORT. PE LA 40 DE ANI M-AM APUCAT DE JOGGING ȘI ALERGAM ZILNIC ÎNTRE 3 ȘI 5 KM, DUPĂ CARE AM ÎNLOCUIT ALERGATUL CU MERSUL PE JOS ÎN RITM ALERT, APROAPE ZILNIC, ȘI CU ÎNOTUL, DE CÂTEVA ORI PE SĂPTĂMÂNĂ.

„În plus, nu există dimineață în care să nu fac gimnastică acasă (stretching 10-15 min.). Și câteodată fac și exerciții cu haltere ușoare…

A doua componentă a stilului meu de viață este somnul. Îmi încep activitatea trezindu-mă la ora 5:30 și niciodată nu mă culc seara mai târziu de 22:30.

A treia componentă, poate cea mai importantă, e alimentația.

Micul dejun, de la care nu mă abat niciodată, este format obligatoriu din iaurt și fulgi. Pe la 10:30-11:00 iau o gustare formată dintr-un baton din prune uscate, scorțișoară, alune sau nuci.

Prânzul îl iau în jur de ora 14:00-14:30 și mănânc un singur fel de mâncare: legume asortate cu aproximativ 150 grame de pește sau carne de pasăre. Carnea de porc și de vită nu există în alimentația mea. La ceva timp după masă mănânc un fruct, iar seara, de 30 de ani, mănânc salate.

Consum un bol mare de salată din care nu lipsesc salata verde, salata cu andive sau cu varză albă proaspătă, roșii, castraveți, ardei, ceapă, usturoi și maximum 2 linguri de ulei, niciodată sosuri.

În funcție de consumul energetic din ziua respectivă, mai mănânc uneori 1-2 felii de pâine integrală, cu șuncă de pui sau de curcan, piept de pui gătit în casă sau somon pe care îl consum de 2-3 ori pe săptămână, fie gătit, fie afumat.

Sâmbăta și duminica, la micul dejun, mănânc o omletă albă formată din 3-4 albușuri de ou foarte bine prăjite pe teflon, fără ulei, în care nu mai adaug nimic. De ani de zile, toate mâncărurile mele sunt foarte sărace în sare.

Zilnic, mănânc 3-4 fructe la ceva timp după masă și seara după cină. Și 3-4 pahare de vin pe săptămână, numai după ce am mâncat.”